Het is een voldongen feit dat Jezus iedereen ertoe oproept om het goede nieuws te delen (Mattheüs 28:19-20), maar hoe doe je dat? Het valt je vast op dat er verschillende manieren zijn om het Evangelie te verspreiden, maar wat werkt er nou echt? Zijn er tactieken die het beste werken? Welke zijn dat en hoe zorg je ervoor dat het geen geforceerde actie of gesprek wordt? Als je daar de antwoorden op wil, lees dan in dit blog wat Evangelist Johan daarop te zeggen heeft.
Je motivatie
Wat gaaf dat je meer wil weten over evangeliseren en dat je een verlangen hebt om eropuit te gaan. Het uitgaan om mensen te bereiken met het Evangelie moet in eerste instantie komen vanuit een bewogenheid en compassie voor de ander. Jouw motivatie dient voort te komen uit een veranderd hart, wat het hart is van Christus. Zijn hart is liefde voor de mensen. Enkel die beweegreden is de juiste drijfveer om over Jezus te vertellen.
Ga niet evangeliseren omdat jij je gedwongen voelt, dan ga je namelijk forceren.
Ga ook niet evangeliseren ‘om te scoren’ om vervolgens van de daken te kunnen schreeuwen hoeveel mensen je bereikt hebt.
Natuurlijk willen we zoveel mogelijk zielen winnen in zo’n kort mogelijke tijd! Dat is ook wat wijzelf uitdragen, maar we willen ze eerst bereiken met liefde en compassie. Liever minder zielen die gewonnen worden door de liefde van God, dan meer zielen die alleen maar Jezus hebben aangenomen in angst en zich niet bekeerd hebben in hun hart. Want daarvan weet je niet of ze daadwerkelijk wel behouden zijn.
Wat verstaan we onder ‘evangeliseren’?
Als ik denk aan evangeliseren, denk ik aan het willen bereiken van mensen met het Evangelie. Het Evangelie betekent goed nieuws. Dus je wilt mensen bereiken met goed nieuws. Dat kan op straat, maar ook bij jou in de familie, op het werk of in de directe omgeving. Op iedere dag in jouw leven doet zich wel een kans voor om het goede nieuws te brengen. Je hoeft er dus geen speciaal evenement voor te organiseren.
Als de kans er altijd ligt om over Jezus te vertellen, hoe kun je dan het beste te werk gaan? Lees daarvoor de volgende 9 tips, zodat je altijd voorbereid de deur uit kan.
Tip 1: Vertel niet over dood en verderf
Mensen worden altijd blij van goed nieuws. Dus wat je vooral niet moet doen met evangeliseren, is mensen met een slechte boodschap lastigvallen. Het is slecht nieuws om mensen te vertellen dat ze zondaren zijn, dit weten ze zelf als geen ander daar hebben ze jou niet voor nodig. Of dat ze naar de hel toe gaan als ze Jezus niet aannemen.
Goed nieuws is dat God van ze houdt. Dat ze kostbaar zijn. Dat God hoop voor ze heeft, een hoopvolle toekomst (Jeremia 29:11) en een beter leven. Voor zoiets openen zij sneller hun hart dan voor hel en verdoemenis.
Tip 2: Evangelisatie in woord en daad
Evangeliseren is uitreiken naar anderen. Hoe reik je het beste uit naar anderen? Door jezelf te zijn, door het licht te zijn van de wereld en het zout van de aarde. Door het verschil te maken en Christus te vertegenwoordigen, niet alleen in woord maar ook in daad.
Je bent niet beter dan de rest, maar je mag wel laten merken dat je anders bent.
Dat je anders wandelt, spreekt, denkt en doet.
Praktische voorbeelden
Zo kun je er voor je buurvrouw zijn door te luisteren en haar te bemoedigen met woorden.
Je kunt er zijn voor je collega door niet mee te lachen met grapjes van anderen die hem belachelijk maken.
Je kunt in actie komen als je iemand fysiek ziet lijden. ‘Gekke vraag misschien, want misschien geloof je helemaal niet, maar ik geloof wel en zou je het goed vinden als ik even voor je bid? Ik zie namelijk dat je pijn hebt.’
Je kunt bidden als iemand relatieproblemen heeft. ‘Ik hoor dat je relatie onder druk staat, vind je het goed als we voor je bidden? Want wij geloven dat het gebed van de rechtvaardige (gelovige) veel vermag. Dus wij gaan voor jou op de bres springen. Wij gaan voor jou bidden dat de situatie beter wordt en opgelost wordt.’
Tip 3: Bid voor woorden van kennis en wijsheid
Als je er specifiek op uitgaat of je hebt iemand in je hoofd die je vandaag wil spreken, bid van tevoren dan altijd of God je woorden van kennis en van wijsheid geeft. Zodat als je mensen spreekt je misschien dingen over hen ziet of dingen over hen weet die een deur openen in hun hart, omdat het onmogelijk is dat iemand zoiets specifieks over ze weet.
Tip 4: Loop open en hartelijk op mensen af
Eerste indrukken zijn erg belangrijk. Als jij moe, geïrriteerd en chagrijnig op mensen afloopt, willen ze niet van je ontvangen. Maar als jij met een grote, oprechte glimlach op je gezicht mensen benadert en aanspreekt, zijn ze veel ontvankelijker om met je in gesprek te gaan. In gesprek waarover? Dat lees je in de volgende tip.
Tip 5: Begin niet meteen met Jezus en geef het gesprek tijd
Je kunt de neiging hebben om een gesprek te beginnen met: ‘Hey, ken je Jezus?’ maar doe dat niet. Het schrikt mensen af. Begin met een compliment, bijvoorbeeld: ‘Wat heb je een mooie jas aan,’ of iets algemeens zoals ‘‘Wat een geweldig weer vandaag, hè?’ Vervolg het gesprek met praat over gewone dingen. Dingen die het dagelijks leven betreffen. En laat mensen zelf ook laten praten. Luister. Wees geïnteresseerd.
Als het gesprek dan op Jezus uitgekomen is, bombardeer ze niet met bijbelteksten of dat ze met je moeten gaan bidden. Focus op hoe kostbaar en geliefd ze zijn en hoe belangrijk ze zijn dat God jou heeft gestuurd om hen precies vandaag, op dit tijdstip, hier te ontmoeten en aan te spreken en te bemoedigen.
Tip 6: Evangeliseren is niet bekeren
Realiseer je dat effectief evangeliseren niet per definitie betekent dat je de mensen zover moet krijgen dat ze Jezus aannemen. Dat is geweldig en uiteraard het einddoel maar Paulus zegt dat de ene plant en de ander begiet, maar het is God die laat groeien. Dus je gaat uit om te zaaien in het leven van mensen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als zij zich niet direct bekeren. Soms mag je meteen oogsten en soms doet een ander dat van jouw gezaaide zaad (waarheid).
Wat je wel altijd kunt doen is ze meegeven dat wat ze ook beslissen vandaag, dat ze mogen weten dat ze op ieder moment in hun leven kunnen zeggen, ‘Heer, help mij, want ik kan het niet zelf. Jezus, toon Uzelf aan mij. Geef mij een aanraking of iets dergelijks.’ Ze mogen God altijd naderen, in welke omstandigheid ook.
Tip 7: Ga niet alleen
Als je de straat op gaat, ga dan minimaal met zijn tweeën op pad. Jezus zond Zijn discipelen ook twee aan twee uit. Zo kun je elkaar aanvullen en de persoon waartegen jullie praten dubbel bedienen. Als iemand aandacht schenkt, duik er dan niet meteen met een hele groep op af! Een tweetal voelt niet bedreigend, zo overweldig je de mensen op straat niet.
Tip 8: Ga niet in discussie
Laat mensen in hun waarde, dat doe je mede door niet te dicht op ze te gaan staan, in hun personal space. Geef ze ruimte en vrijheid om weg te lopen als ze dat willen. Zo laat je zien dat je respect voor ze hebt en dat je ze waardeert, ook als ze het niet met je eens zijn. Ga daarom ook niet in discussie. Het laatste wat jij moet doen is het tegendeel van wat jij vertelt aan iemand bewijzen.
Waarom niet?
Omdat je die discussie niet gaat winnen en omdat het je rooft van de tijd met mensen die wel voor het Evangelie open staan. Zeg gewoon: ‘U heeft recht op uw mening en ik respecteer die. Weet dat God van u houdt, wij houden van u, dat verandert niet. En mocht u ervoor openstaan om wel te ontvangen wat ik te delen heb, weet ons dan te vinden.’
Tip 9: Laat je niet ontmoedigen
Wees gehoorzaam en wees niet bevreesd voor mensen die anders reageren of situaties die je niet verwacht. Wees niet bang en laat je niet intimideren. Je gaat uit in Gods naam voor het koninkrijk van God. Je bent ambassadeur. Hij heeft jou gezonden, jij gaat getuigen, laat de rest aan Hem.
Denk: ‘Niet meer ik leef, maar Christus leeft in mij. Niet mijn wil, maar Zijn wil. Ik moet minder worden, maar Hij moet meer worden.’ Dan weet je dat het niet om jou gaat en kan je negativiteit van je af laten glijden.
24/7 kansen
Evangeliseren zit ‘m niet alleen in het aanspreken van vreemde mensen op straat. Overal, vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week, kun jij jouw licht laten schijnen. Ga niet bij de pakken neer zitten als je je realiseert dat je net een kans hebt laten liggen. Dat voedt angst en dat is niet van God. De volgende kans staat namelijk alweer om de hoek en die mag je onbezorgd pakken. Want jij bent het niet die spreekt, maar Gods Geest binnen in jou. Herinner jezelf eraan dat het niet om een bekering gaat, maar om het zaaien. Je mag erop vertrouwen dat als jij zaait, een ander zal oogsten. Je mag erop vertrouwen dat God een na-prediker is van Zijn woord. Dat er een ander op het pad van die persoon komt op de juiste tijd en dat die geplante zaadjes van jou zullen gaan ontkiemen.
—
Er valt nog veel meer over dit onderwerp te bespreken en onderzoeken. Bestel gratis de One Basics Studiegids en ontdek de fundamenten van het geloof. Goed voor zelfstudie en ideaal in groepsverband.