Geschreven door One in Him Foundation

Geschreven door One in Him Foundation

1 januari, 2024

Blijf op de hoogte

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Hoe kun je dankbaar zijn naar God?

5 manieren om dankbaar te zijn

Het is ‘The Year of Restoration’ (Leviticus 25) bij de One in Him Foundation. In 2024 zullen we alles vanuit rust ondernemen en God danken voor de overvloed die Hij geeft en gegeven heeft. Wil dat zeggen dat we achterover gaan leunen en de dingen op zijn beloop laten? Nee. We staan nog steeds op de barricade voor God en zullen strijden voor de verlorene in deze donkere tijden. Maar ook dat mag vanuit rust. En ondanks dat het op de barricade niet altijd soepel verloopt mogen we God danken. Dankbaar zijn doe je immers ook het beste vanuit rust. Misschien staat je hoofd er niet altijd naar, maar het kan altijd. Let maar op.

Dankbaar zijn is iets dat in de Bijbel staat

Dat je als discipel van Jezus dankbaar mag zijn, komt niet uit de lucht vallen. Het is geen hippe trend waar christenen op inspringen. Nee, dankbaar zijn, voor allerlei dingen, of simpelweg voor het feit dat je ademt, is iets dat God allang bedacht heeft en daarom regelmatig noemt in Zijn Woord.

Zo zegt Hij in:

Kolossenzen 2:6-7
Zoals u dan Christus Jezus, de Heere, hebt aangenomen, wandel in Hem, geworteld en opgebouwd in Hem, en bevestigd in het geloof, zoals u onderwezen bent; wees daarin overvloedig, met dankzegging.

Kolossenzen 3:15 
Wees dankbaar.

Filippenzen 4:6
Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God;

1 Thessalonicenzen 5:18
Dank God in alles. Want dit is de wil van God in Christus Jezus voor u.

Het behaagt God dus als jij dankbaar bent. Ook al is jouw situatie misschien niet altijd even rooskleurig, of heb je zojuist een rotdag achter de rug, er is altijd een reden om God te danken:

 • Voor het offer van Zijn Zoon;
 • de vernieuwing van onze natuur dankzij Jezus’ bloed;
 • de zon die iedere dag opkomt;
 • de kleren aan je lijf;
 • Gods liefde die onvoorwaardelijk is;
 • … (vul zelf maar in)

Je mag dankbaar zijn omdat God Degene is die alles geeft en je in niets tekort laat komen. Dank U wel, Papa.

Het doet iets met je

Als je regelmatig je zegeningen telt, laat je de Geest in je spreken tegen je ziel waardoor je bemoedigd wordt (Psalm 103:2). Het tellen van zegeningen breekt met zelfmedelijden en legt de focus weer op wat het meest belangrijk is: God. Daardoor ontstaat er ruimte voor God om te spreken en je te wijzen op al die dingen in het verleden die vandaag de dag samenkomen in Zijn plan met jou. 

De psychologie heeft de kracht van dankbaarheid ook ontdekt. Dankbaarheid laat je namelijk anders in het leven staan en situaties positiever benaderen. Geen verrassing natuurlijk, want God is goed! Dankbaar zijn heeft kracht en dat mag je van God ervaren.

Hoe kun je bewust dankbaar zijn?

Niet iedereen is hetzelfde en daarom zal het uiten van dankbaarheid bij iedereen anders werken. Dat is het mooie aan het zijn van één lichaam. Gods Geest werkt op verschillende manieren en daarom loof jij God op de manier die Hij in jou heeft gelegd. Maar wellicht heb je een duwtje in de rug nodig om te ontdekken wat die vorm voor jou is. In het rijtje hieronder staan een aantal manieren om dankbaarheid te uiten. Zo kun je het meer en meer oefenen en onderdeel van je leven laten zijn.

 1. Tel letterlijk je zegeningen

Voordat je naar bed gaat of wanneer je opstaat, kun je hardop de zegeningen uitspreken die in je naar boven komen. 

‘Heer, dank U wel voor mijn bed, dank U wel voor het water uit de kraan, dank U wel voor een volle maag, dank U wel dat ik weer mag werken, etc. Dat zijn al 4 zegeningen.

 1. Schrijf je zegeningen op

In lijn met het vorige punt, spreek je je zegeningen nu niet alleen uit maar schrijf je ze ook op, in een boekje bijvoorbeeld. Door ze op te schrijven word je heel bewust van wat God voor je heeft gedaan. Daarnaast kun je het een tijd later teruglezen en constateren hoe God altijd goed is in jouw leven. 

 1. Schrijf een brief van dankbaarheid 

Die brief kun je aan God richten of aan iemand in jouw directe omgeving. Het beste is om die brief live voor te lezen voor de persoon in kwestie. Zo werk je niet alleen aan dankbaar zijn, maar deel je ook in jouw dankbaarheid. 

 1. Bespreek het onder het eten

Wanneer je een partner of gezin hebt, kun je er een gewoonte van maken om tijdens het eten iets uit te spreken waar je dankbaar voor bent die dag. Ook kun je natuurlijk eens per week een vriend of vriendin uitnodigen waar je deze activiteit mee onderneemt. Zo deel je weer in jouw dankbaarheid en kun je samen God loven voor wat Hij in jullie levens doet. 

 1. Verzamel gedenkstenen en bewaar ze

In Jozua 4:4-7 vraagt Jozua de Israëlieten om voor iedere stam één steen te verzamelen. Die steen dient als gedenkteken voor het wonder dat God de Jordaan drooglegde voor de Israëlieten. Zo konden ze zonder problemen met de ark de Jordaan oversteken. Ook jij kunt dit principe hanteren. Je kunt dingen gaan verzamelen die iets reflecteren waar je dankbaar voor bent. Deze stop je bijvoorbeeld in een doos. Elke keer als je die doos opent, om er iets bij te stoppen of om jezelf te herinneren aan wat God allemaal voor je heeft gedaan, komen er snel genoeg woorden van dankbaarheid naar boven.

God houdt sowieso van je

We willen niet de indruk wekken dat je dankbaarheid moet uiten. Nee, we leven niet onder de wet en dus is er niets dat we moeten doen voor Gods genade. God houdt no matter what van je. Of je dankbaarheid uit of niet. Wel luisteren we graag naar Gods Woord en willen we Hem eren voor alles wat Hij in ons leven doet. Als God aangeeft dat dankbaarheid belangrijk is – dat het Zijn wil is – dan willen we gehoorzamen. Maar dat is niet zo moeilijk als je ervaart hoe onze liefdevolle Vader in jouw leven werkt. Dan kun je haast niet anders dan Hem loven en prijzen, en dankbaar zijn.

Er is rust voor nodig

Met dankbaarheid gaat rust gepaard. Het is lastig om te bedenken waar je dankbaar voor bent zonder een moment te pakken waarin je daar bij stilstaat. Dat is onder andere wat het jaar van herstel voor ons inhoudt: teruggaan naar de voeten van Jezus, daar tijd besteden en van daaruit ondernemen. 

Johan zal hierover spreken tijdens het One Event op 3 februari 2024 in Ede. Wil je ook met herstel en rust aan de slag? Wees er dan bij! Meld je hier aan.

Delen
Delen
Delen
Delen

Lees verder

Vraag de missietrip brochure aan!

Vul het onderstaande formulier in voor meer informatie over One Missions.